Een Solution Train Engineer (STE) speelt een belangrijke rol binnen het Scaled Agile Framework (SAFe) en heeft als hoofddoel het faciliteren en coördineren van de Agile Release Train (ART). Loop in dit artikel een dagje mee met een van onze topSTE’s!

Een dag uit het leven van een Solution Train Engineer

‘Recent was ik bij een PI (Program Increment) planningsevenement van een belangrijke klant. Die dag neem ik als voorbeeld om te laten zien waar je je als Solution Train Engineer mee bezighoudt,’ vertelt Olivier Schumacher, onze STE.

‘Voor de aanvang van het evenement had ik me al voorbereid in samenwerking met de Scrum Masters en de Release Train Engineers, die verantwoordelijk zijn voor het faciliteren en coördineren van de Agile Release Train, een langlopende werkgroep van Agile teams die samen hard werkt om een product te plannen, ontwikkelen, testen en op de markt brengen.’

‘Op het evenement zelf zou ik me bezighouden met ART-overstijgende doelen, programma’s en risico’s. Denk daarbij aan organisatiebrede strategische doelen, cross-ART-initiatieven, operationele risico’s (cyberbeveiliging, regelgeving), kwaliteitsborging en/of compliance.’

‘Ik kreeg de kans om de losse PI planningen van de Agile Release Trains te observeren. Een paar dingen vielen me op. Dat face-to-face communicatie significant krachtiger en effectiever is dan virtuele meetings. Dat heldere en meetbare doelen cruciaal zijn voor het maken van betere plannen. En dat de rol van leiderschap niet beperkt is tot leads, maar ook bij Scrum Masters en RTE’s ligt.’

‘Mijn observaties heb ik na het evenement verwerkt en gedeeld met mijn team. Het was een enorm leerzame werkdag, en een mooi voorbeeld van mijn werk als Solution Train Engineer.’

Interim Scrum Master inhuren Zo doe je dat slim<br />

Dagelijkse werkzaamheden van Solution Train Engineers

Wat doet een STE nog meer van dag tot dag? We sommen een aantal taken en werkzaamheden voor je op:

  • Faciliteren van PI planning. Als STE houd je je bezig met het plannen en faciliteren van de Program Increment (PI) planningsevenementen. Tijdens deze evenementen komen alle teams binnen de ART samen om de doelstellingen en het werk voor de komende PI te plannen en af te stemmen.
  • Samenwerking coördineren. De Solution Train Engineer zorgt voor een effectieve samenwerking binnen de ART en helpt bij het identificeren en beheren van afhankelijkheden tussen teams. Dit bevat ook het faciliteren van de communicatie en samenwerking met andere Solution Trains en externe stakeholders.
  • Continue verbetering bevorderen. Als STE stimuleer je een cultuur van continue verbetering binnen de ART. Denk aan het faciliteren van retrospectives, het identificeren van kansen voor procesverbetering en het implementeren van best practices.
  • Problemen oplossen. De STE helpt bij het oplossen van obstakels en blokkades die de voortgang van teams belemmeren. Als teams bijvoorbeeld niet goed begrijpen wat hun doelen zijn of welke taken prioriteit hebben, kan dit leiden tot verwarring en inefficiëntie. De STE helpt bij het verduidelijken van doelen en prioriteiten tijdens de PI planning en gedurende de PI.
    Coaching en ondersteuning bieden. Een Solution Train Engineer biedt coaching en ondersteuning aan Scrum Masters, Release Train Engineers en andere teamleden binnen de ART.

Verder lezen

Wat maakt een goede Agile Coach? 3 kwaliteiten
Van ZZP’er naar loondienst: waarom ik geen seconde spijt heb
Interim Scrum Master inhuren? Zo doe je dat slim
Verandermanager vs. Scrum Master: hoe vullen ze elkaar aan?

Aan de slag als Solution Train Engineer bij Trivorto?

Wil jij meewerken aan het transformeren van organisaties? Houd je ervan om teams te inspireren, communicatie te optimaliseren en mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen? Bekijk onze vacatures . of neem direct contact . met ons op voor meer informatie.