Wil je een interim Scrum Master inhuren om jouw organisatie en medewerkers efficiënter en effectiever te laten werken? Goed idee. Om de beste resultaten te krijgen, is het slim om een Scrum Master in te huren die weet wat hij/zij doet. Hoe kies je de beste kandidaat? Dat vertellen we je in dit artikel.

Voordeel van het inhuren van een interim Scrum Master

Stel dat je een team met vier developers hebt en je wilt een nieuw softwareproduct ontwikkelen. De werkdruk is echter al hoog, dus een oplossing om hun capaciteit te vergroten ligt in het inhuren van een vijfde developer. Daarmee verwacht je een stijging in de capaciteit van 25%.

In de praktijk loopt dit vaak anders. Het inwerken, integreren en trainen van een nieuwe medewerker kost tijd, energie en geld. Dit leidt onherroepelijk tot vertragingen in plaats van versnellingen, iets wat ook wel Mythical Man Month wordt genoemd: één developer doet het werk in één maand, twee developers doen het werk in twee maanden.

Daarnaast kunnen er communicatie- en coördinatieproblemen ontstaan wanneer een team wordt uitgebreid, wat wederom kan leiden tot vertragingen en inefficiëntie (wet van de verminderde meeropbrengst).

Uiteindelijk blijkt de capaciteit niet met 25% te zijn gestegen, maar haal je misschien maximaal 10% meer capaciteit.

Verandermanager vs. Scrum Master hoe vullen ze elkaar aan<br />

Meer groei en capaciteit met een interim Scrum Master

Wat als je in plaats van een extra developer een Scrum Master inhuurt? De Scrum Master is er om heel het team en de organisatie efficiënter en effectiever te laten werken.

Stel dat de Scrum Master elke developer van dit team 5% effectiever maakt, dan heb je een stijging van 20% capaciteit. Bij een stijging van 10% per developer levert dat maar liefst 40% meer capaciteit op.

Dat is het grote voordeel van het inhuren van een Scrum Master. Hij of zij stemt de communicatie met andere teams en stakeholders af en houdt zich op alle niveaus bezig met het optimaliseren van processen en samenwerkingen door beperkende of vertragende factoren weg te nemen.

Maar wat maakt een Scrum Master dan zo anders dan een teamleider of manager? Dat leggen we nu uit.

Wat maakt een Scrum Master anders dan een teamleider?

Het verschil tussen een teamleider en een interim Scrum Master zit hem in de focus op groei. Een manager of teamleider is er meer gericht op dat mensen hun werk doen. Haalt het team zijn taken? Mooi. Haalt het team zijn taken niet? Niet mooi.

Natuurlijk vraagt een goede manager ook wat de reden daarvoor was en hoe hij/zij daarmee kan helpen. Het verschil met een Scrum Master is dat een Scrum Master onderzoekt hoe mensen het anders kunnen doen, zodat ze nooit meer tegen die bepaalde obstakels oplopen.

Dit doen ze door ook buiten de meetings aandacht te besteden aan de communicatie:

  • Hoe gaan de informele gesprekken tussen medewerkers (in de gangen, bij de koffieautomaat, etc.)?
  • Hoe reageren mensen op elkaar in chats, zoals Slack?
  • Wat zijn de ontwikkelingen binnen de teams? Welke mensen dragen het meeste bij? Welke mensen zijn vaak afwezig tijdens team meetings?

Het gaat dus niet alleen om wat er in de meetings gebeurt. Een goede Scrum Master weet ook wat er buiten de kaders tussen mensen speelt. Die kennis kun je inzetten om de communicatie, gezondheid, menselijke relaties en uiteindelijk de effectiviteit van de organisatie te verbeteren.

Interim Scrum Master inhuren Zo doe je dat slim<br />

Hoe huur je een goede Scrum Master in?

Om een goede Scrum Master uit te kiezen, kun je vragen hoe ze meetings structureren, wat ze denken dat Scrum inhoudt, hoe ze een sprint tracken, hoe ze product owners helpen, etc. Andere voorbeelden van vragen zijn:

  • Wat is jouw rol als Scrum Master tijdens de dagelijkse scrum?
  • Wat zou je doen als Agile principes worden geschonden?
  • Beschrijf je dagelijkse routine als Scrum Master.
  • Wat wordt er gedaan tijdens Sprint Review en Retrospective?

Trivorto’s ervaren en empathische Scrum Masters

Onze Scrum Masters zijn natuurlijk perfect in staat om bovenstaande vragen te beantwoorden. Trivorto werkt met ervaren Scrum-experts die empathisch zijn, geduld hebben en in staat zijn om anderen te leiden. Ze werken makkelijk op verschillende niveaus, zodat niet alleen de teams, maar heel de organisatie meer Agile wordt.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op of bel Claudia direct op 06-46056453.