Stel je voor, je bent innovatiemanager bij een organisatie met medewerkers die volledig zichzelf kunnen zijn. Een sprankelend bedrijf dat de mens vooropstelt. Je ochtend begint met een shotje espresso om je energielevel een boost te geven. Je opent je laptop en duikt in je e-mails en agenda.

Wat gebeurt er de rest van de dag? Dat vertellen we je nu.

Lees ook:Wat doet een verandermanager en wat maakt ze cruciaal?

Wat doet een innovatiemanager? Zo ziet een dag op de werkvloer eruit

Het eerste gesprek van de dag is een brainstormsessie met het productontwikkelingsteam. Samen bespreken jullie nieuwe ideeën en innovatieve concepten. Er worden wilde ideeën geopperd en je moedigt iedereen aan om out-of-the-box te denken

Na de creatieve sessie ga je naar een vergadering met de directie. Je presenteert een overzicht van de lopende innovatieprojecten, de voortgang en de benodigde middelen. Je weet dat het belangrijk is om helder en overtuigend te communiceren, zodat je steun krijgt voor je innovatieve plannen.

Tussen de vergaderingen door heb je één-op-één gesprekken met je teamleden. Je luistert naar hun ideeën, biedt ondersteuning en motiveert ze om het beste uit zichzelf te halen. Je bent een coachende leider die gelooft in de kracht van het team en individuele groei.

Na de lunch ontmoet je een potentiële samenwerkingspartner. Samen bespreken jullie mogelijkheden voor co-creatie. Je weet dat samenwerking cruciaal is voor succesvolle innovatie en je bent altijd op zoek naar nieuwe kansen om de grenzen te verleggen.

Daarna heb je nog een strategische sessie met de CEO. Jullie bespreken de toekomstvisie van het bedrijf, de markttrends en de kansen. Je brengt jouw expertise in en bent een belangrijke stem in het vormgeven van de bedrijfsstrategie.

Aan het eind van de dag sluit je je laptop en ga je huiswaarts. Je hebt een waardevolle bijdrage geleverd en je mocht je creativiteit de vrije loop laten gaan. Wat een fijne baan!

Lees ook: Het oncomfortabele gevoel van de 3 stappen naar verandering

Wat doet een innovatiemanager Voorbeeld van een werkdag<br />

Hoe verschilt een innovatiemanager van een productmanager?

Er zijn een aantal verschillen tussen het werk van een innovatiemanager en een productmanager:

  • Een innovatiemanager richt zich op het ontwikkelen van nieuwe ideeën en het stimuleren van innovatie in een bredere zin. 
  • Een productmanager is gericht op het beheer en de optimalisatie van bestaande producten of diensten

Hoewel er veel overeenkomsten zijn, zie je in de praktijk vaak innovatieteams en afdelingen, omdat de organisatie nog niet voldoende is ingericht om innovatie binnen de dagelijkse werkzaamheden een stabiele plek te geven. Als innovatiemanager heb je dus ook een rol richting management van/naar het productiehuis om ook daar innovatie aan te wakkeren.

Een van onze managers deelt zijn perspectief over modern innovatiemanagement:

“Een productmanager is ook bezig met innovatie. Je kunt tegenwoordig geen product ontwikkelen zonder innovatie. Bij onze klanten (banken, verzekeringsmaatschappijen, enz.) is het juist van belang om innovatie onderdeel te maken van de dagelijkse werkwijze.”

“Iedereen die productie doet, doet ook aan innovatie. Zo heb je geen moeizaam proces om zaken te integreren en is dit juist een kans om het beter te doen dan de concurrentie.”

Zoek jij een nieuwe uitdaging als innovatiemanager?

Zie jij jezelf al bijdragen aan die mooie organisatie terwijl je anderen inspireert en nieuwe samenwerkingen creëert? Heb je een achtergrond in verandermanagement? En ben je een krachtige, creatieve en authentieke leider? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Bekijk onze vacatures voor verandermanagers of neem contact met ons op.