Wat doet een verandermanager? En wat maakt ze zo onmisbaar bij een succesvolle organisatieverandering? Dat leggen we in dit artikel uit. 

Waarom is een verandermanager belangrijk?

Verandering vindt elke dag plaats. Of het nu gaat om de implementatie van nieuwe technologie, herstructurering van afdelingen of het aanpassen van je aanbod. Je organisatie moet in staat zijn om mee te kunnen bewegen met de veranderingen in de markt.

Trends, veranderende behoeften bij consumenten, nieuwe technologie, regelgeving en economische omstandigheden zijn een aantal factoren die een aanzienlijke impact kunnen hebben op een bedrijf. Als een bedrijf zich niet aanpast en verandert, kan het irrelevant worden, marktaandeel verliezen of zelfs failliet gaan.

Een verandering of transformatie in goede banen leiden is niet altijd eenvoudig. Is er geen ervaren professional die dat proces overziet? Dan kan het leiden tot chaos en weerstand. Een verandermanager helpt om die chaos te herstructureren.

wat doet een verandermanager

Wat doet een verandermanager?

Als verandermanager houd je je bezig met een breed scala aan taken. 

 • Het verhelderen van het doel van de verandering. Kan iedereen het belang van de transformatie verwoorden? Zo niet, dan is er werk aan de winkel!
 • Het identificeren van de ‘change-makers’. Wie zijn de personen die de verandering trekken? En zijn dat de juiste personen?
 • Het begeleiden van de communicatie. Te veel communicatie bestaat zowat niet tijdens een transformatie. Dit kan in de vorm van nieuwsbrieven, videoboodschappen of 1-op-1 gesprekken. Als verandermanager ben je ook een communicatiespecialist.
 • Het opzetten van een plan van aanpak. Zijn de randvoorwaarden goed ingevuld? Zijn er uitgangspunten voor de verandering geformuleerd? Wat als het niet gaat volgens plan?
 • Het benutten van winsten op korte termijn. Wat is het laaghangend fruit dat je kunt plukken? Dit laat snel resultaat zien en levert waarde op.
 • Het managen van de reacties op de verandering. Kun je bijvoorbeeld de change-makers inzetten om kritische mensen over de streep te halen?

Wat doet een verandermanager: specifieke taken

Wat een verandermanager doet, hangt af van de transformatie waar een bedrijf doorheen gaat. Dit zijn enkele taken waar een verandermanager bij betrokken kan zijn:

 • Trainingen en/of workshops geven.
 • Overleg voeren of voorzitten.
 • Stakeholdermanagement (veel koffie drinken met veel mensen).
 • Zaken uitwerken, soms in rapportvorm, soms in een tool zoals Miro.

Praktijkvoorbeeld: interview met een verandermanager

We vroegen een van onze verandermanagers om te vertellen wat hij zoal doet en wat zijn meest recente ervaringen zijn.

Wat is het meest recente probleem dat je (als verandermanager) hebt aangepakt en opgelost? Wat heb je daarvan geleerd?

Een recente casestudy betrof het verbeteren van de samenwerking tussen een bedrijf en een ministerie. Het was belangrijk om geen kant te kiezen, maar met de spelers van beide partijen in gesprek te gaan. Daar gebruikte ik diverse workshops voor.

Wat ik heb gefaciliteerd, is dat de belangrijkste spelers met elkaar in gesprek konden gaan. Ik stelde alle spelers vragen als:

 • Welk cijfer geef je aan de samenwerking? 
 • Hoe ziet een perfecte samenwerking eruit?
 • Waarom zou de huidige samenwerking verbeterd moeten worden?
 • Wat zou er verbeterd moeten worden en in welke volgorde?

De eerste vraag liet ik in elke workshop terugkomen. Ik had een nulmeting en zag geleidelijk aan een stijgende lijn. Gemiddeld was het cijfer niet eens heel slecht, maar er was zeker ruimte voor verbetering. 

Zo stak ik de rest van de gesprekken ook in, waardoor we uiteindelijk tot een heel fijn resultaat zijn gekomen. We kwamen tot een gedragen verbeterplan en uitvoering, evenals een hogere score wat betreft de samenwerking (en betere resultaten voor het ministerie). 

Ik heb de mensen geleerd hoe ze hiermee door kunnen gaan. Grote veranderingen kunnen volgens ons niet worden uitbesteed aan een extern bureau, maar moeten worden gedaan door de organisatie zelf. Zo leert de organisatie direct hoe je veranderingen manifesteert.

Wat ik leuk vind, is dat je bij heel veel organisaties in de keuken mag kijken en mag meedenken. Zonder dat je formeel het mandaat hebt in een verandering, kun je toch veel impact maken. 

Wanneer ik door Nederland rijd, zie ik de kantoren van voormalige klanten. Ik weet dan wat zich binnen de muren afspeelt en dat ze daar zaken nu nog beter doen dan voorheen… en dan voel ik me trots dat ik daar een steentje aan heb mogen bijdragen!

Draag bij aan de mensgerichte Transformatie Organisatie

Trivorto verbindt professionals met bedrijven die de transitie willen maken naar een wendbare organisatie. Wij zijn op zoek naar een getalenteerde verandermanager om ons team te versterken en bij te dragen aan zinvolle veranderingen voor onze klanten.

Als je een passie hebt voor agile en waarden als transparantie en authenticiteit hoog in het vaandel hebt staan, dan horen we graag van je