Moet een productmanager empathisch zijn? Kan hij of zij niet gewoon de markttrends analyseren en op basis van data een product optimaliseren? Tuurlijk kan dat. Levert dat het beste resultaat op?

Niet altijd. Empathie speelt een even belangrijke rol in het neerzetten van een succesvol product. Waarom? Dat vertellen we je in deze blogpost.

Lees ook: Mijn persoonlijke verandertraject

Wat zijn de taken van een productmanager eigenlijk?

Als productmanager ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen, optimaliseren en managen van producten gedurende hun levenscyclus. 

  • Je analyseert markttrends, concurrentie en klantbehoeften om strategische beslissingen te nemen. 
  • Je werkt nauw samen met cross-functionele teams, zoals ontwerpers en ontwikkelaars, om productideeën te genereren en te realiseren. 
  • En je bent betrokken bij het opstellen van productroadmaps, het plannen van releases en het bewaken van de productkwaliteit. 

Waarom empathie belangrijk is voor productoptimalisatie

Empathie heb je nodig om de behoeften, wensen en frustraties van de klant te begrijpen. Het helpt om je in hun schoenen te verplaatsen en inzicht te krijgen in hun perspectief.

  • Door pijnpunten van klanten te begrijpen, kun je effectieve oplossingen bedenken die die problemen aanpakken.
  • Je kunt meer inzicht krijgen in de dieperliggende behoeften, angsten en verlangens van klanten. Het gaat erom dat je begrijpt wat de onderliggende motivaties en emoties zijn die hun keuzes beïnvloeden.
  • Zo kun je producten ontwikkelen die niet alleen functioneel zijn, maar ook gewild. Puur omdat ze op de emotie van de klant inspelen. Denk aan de producten van Apple, waar functie en stijl (status) samenkomen.
  • Dankzij empathie kun je ook de customer journey begrijpen. Hoe gaat de klant om met het product? Hoe komen ze in aanraking met je product (het aha-moment), hoe kopen ze je product, hoe gebruiken ze je product en hoe behoud je ze? Inzicht hierin helpt om je product en de ervaring voor de klant te optimaliseren.

Lees ook: Professionele autonomie: wat is het en hoe vergroot je het?

Welke rol speelt empathie in het werk van een productmanager<br />

Hoe een productmanager empathie inzet in zijn werk

We vroegen een productmanager naar een van zijn ervaringen waarin hij merkte dat empathie een grote rol speelde in zijn werk. Volgens hem speelt empathie een grote rol in de bedrijfsgroei.

“Twee maanden geleden kreeg ik een telefoontje van een klant die problemen ondervond met een van onze health apps. In plaats van simpelweg een snelle oplossing te bieden, besloot ik een stap verder te gaan. Ik vroeg verder naar haar frustraties.”

“Ik vroeg haar wat ze het meest vervelend vond en hoe dat haar deed voelen. Ze vertelde me dat ze het menu lastig vond te bedienen en dat ze zich daardoor gestrest voelde. Waarom zou ze een health app gebruiken, vertelde ze me, om alleen maar hogere stresslevels te krijgen?”

“Dat begreep ik volkomen, dus ik vertelde haar dat ik dat zou bespreken met ons team. We besloten om het menu simpeler te maken en meer intuïtief.”

“Het resultaat was niet alleen een beter product, maar ook een tevreden klant die haar problemen opgelost zag en zich gehoord voelde. Ze liet een waanzinnig gave review achter op onze site.”

“De bevindingen van deze klant hebben we daarna getoetst in een grotere groep (design thinking), waaruit een concept ontstond dat we hebben kunnen valideren. Dit heeft absoluut tot hogere sales en een snellere bedrijfsgroei geleid.”

Op zoek naar een nieuwe uitdaging met betekenis?

Ben jij een professional met een sterk inlevingsvermogen en een achtergrond in verandermanagement? Ontwikkel jezelf op persoonlijk en zakelijk vlak bij Trivorto. 

Met jouw expertise help je gerenommeerde bedrijven transformeren, zodat ze een werkomgeving kunnen creëren die echt beter is voor hun medewerkers.

Ben jij op zoek naar de ultieme vrijheid om te ondernemen, maar wil je tegelijkertijd de zekerheid van een vast salaris? Bekijk onze vacatures s of neem direct contact met ons op.