Een goede Agile Coach is in staat om teams te begeleiden en heeft een enorme impact op het succes van een organisatie. Maar welke kwaliteiten maken een coach nu echt goed? We belichten er drie.

Lees ook: Ervaringen en inzichten: een halfjaar werken met SAFe 6.0 bij Trivorto 

Interim Scrum Master inhuren Zo doe je dat slim<br />

Wat is de rol van een Agile Coach?

Als Agile Coach ondersteun je zowel de teams als de bredere organisatie bij het adopteren van Agile-principes. Je helpt mensen binnen en buiten teams om Agile-werkmethoden te implementeren, waaronder iteratieve ontwikkeling, zelforganisatie en continue feedback.

Je opereert zowel op teamniveau als op strategisch niveau. Nieuwe teamleden geef je bijvoorbeeld een basistraining, terwijl je aan ervaren teams of leidinggevenden een geavanceerde training of workshop geeft.

Daarbij ben je ook een mentor of coach voor individuele teamleden, Scrum Masters en Product Owners. Jouw uiteindelijke doel is om een team of gehele organisatie te helpen om flexibeler en effectiever te worden in hun werkprocessen.

3 kwaliteiten van een goede Agile Coach

Wat maakt nu een goede Agile Coach? We belichten drie kenmerken die volgens ons bijdragen aan een succesvolle carrière.

1. Een goede Agile coach leeft de Agile-mindset

Een Agile-mindset is de basis. We hebben het hier niet over Agile-concepten, maar over persoonlijke kenmerken. Goede coaches zijn flexibel ingesteld als persoon. Ze staan open voor ontwikkeling en kunnen zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Ook ben je empathisch en kun je je goed inleven in de behoeften van anderen.

Je hoeft niet iedereen te begrijpen, maar je bent open-minded en respectvol. Ook besef je dat het leven en het werk draait om constant leren en ontwikkelen. Hoewel het indruist tegen de menselijke natuur, houd je ervan om uit je comfortzone te komen en nieuwe kanten van jezelf (en anderen) te ontdekken.

2. Je hebt een passie voor coaching en menselijke interactie

Dat een goede Agile Coach een passie voor coaching nodig heeft, lijkt vanzelfsprekend. Maar er zijn genoeg coaches die voornamelijk zijn gefocust op de cijfers en op het neerzetten van snelle resultaten, niet zozeer op de mensen in het team.

Een team bestaat echter uit mensen, complexe mensen. De beste resultaten krijgen we wanneer we menselijkheid als kwaliteit zien, niet als nadeel. Zo kun je je best doen om conflicten te vermijden of te voorkomen, maar dat is onrealistisch. Conflicten horen nu eenmaal bij menselijke interactie. Ook of juist tijdens transformaties.

Je weet een veilige ruimte te creëren waarin iedereen zijn of haar perspectief kan delen. Hierin bied je als coach objectieve begeleiding en help je mensen bij het vinden van oplossingen.

3. Je weet bewust de focus te bewaren

Hoewel je te maken hebt met verschillende projecten, prioriteiten en eisen, weet je de focus te bewaren door te ‘singletasken’ in plaats van te multitasken. Dit betekent dat je je aandacht richt op één ding tegelijk én heel goed de juiste prioriteiten weet te stellen.

Coaches die multitasken of alles tegelijk willen doen, lopen al snel tegen fouten en verhoogde stressniveaus aan. Door je aandacht niet te verdelen, maar juist te richten op de mensen en het werk om je heen, kun je beter coachen, observeren en communiceren.

Interim Scrum Master inhuren Zo doe je dat slim<br />

Werken bij Trivorto als Agile Coach, verandermanager of Scrum Master?

Herken je jezelf in bovenstaande kwaliteiten? En ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan snel onze vacatures.