In de Scrum Guide, Scrumgids in het Nederlands, staat alles wat je moet weten als Scrum Master. Of nou, alles? Je vindt er zeker de basis van Scrum in. Het beschrijft de rollen, verantwoordelijkheden, meetings en lijsten van het Scrum-framework. Moet je die structuur altijd volgen? Volgens ons niet.

Waarom het goed is om af te wijken van de Scrum Guide

De Scrum Guide  is een waardevolle bron voor het begrijpen van de kernprincipes en praktijken van Scrum. Maar in de praktijk bestaat er geen one-size-fits-all benadering voor het samenwerken. Elk team, project en organisatie is uniek. Soms moet je je eigen aanpassingen maken.

  • Agile moedigt teams juist aan om innovatief en creatief te zijn in hun aanpak. Soms betekent dit dat ze buiten de kaders van de Scrum Guide moeten denken en nieuwe manieren moeten vinden om hun werk te organiseren en uit te voeren.
  • Bovendien kunnen teams experimenteren met nieuwe benaderingen en processen, en zo ontdekken wat het beste werkt voor hun situatie. Dit stelt hen in staat om zich voortdurend aan te passen en te verbeteren, waar Agile om draait.
  • Het is belangrijk voor Agile teams om een gevoel van eigenaarschap en empowerment te hebben over hun proces en manier van werken. Door eigen aanpassingen te maken aan de Scrum-methodologie, worden ze aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun succes.
Interim Scrum Master inhuren Zo doe je dat slim<br />

4 voorbeelden van aanpassingen

1. Aanpassingen aan de Scrum-evenementen

Hoewel de Scrumgids specifieke evenementen definieert, zoals de Sprint Planning, Daily Scrum, Sprint Review en Sprint Retrospective, kan je als Scrum Master of Scrum Team besluiten om deze evenementen aan te passen. Als het team bijvoorbeeld merkt dat de Daily Scrum niet effectief is in zijn huidige vorm, kan je ervoor kiezen om de frequentie of de structuur aan te passen.

2. Veranderingen in de lengte van Sprints

De aanbevolen lengte van Sprints is volgens de Scrumgids één tot vier weken. Maar als het zinvol is om een langere Sprint te hebben, kan het team prima kiezen voor een langere Sprint.

3. Aanpassingen aan de artefacten

Hoewel de Scrumgids specifieke artefacten definieert, zoals de Product Backlog en de Sprint Backlog, kan het team ervoor kiezen om aanpassingen aan te brengen in de manier waarop deze artefacten worden gebruikt of bijgewerkt. Je kan bijvoorbeeld besluiten om extra documentatie toe te voegen aan de Product Backlog om de context van bepaalde items beter te begrijpen.

4. Veranderingen in de samenstelling van het Scrum-team

De Scrum Guide definieert specifieke rollen, zoals de Product Owner, Scrum Master en ontwikkelingsteam. Toch kun je ervoor kiezen om de samenstelling van het team aan te passen aan de specifieke behoeften van het project. Dit kan betekenen dat er extra rollen worden toegevoegd of dat bepaalde verantwoordelijkheden worden gedeeld tussen teamleden.

 

Samen vind je de beste oplossing

Aanpassingen aan de Scrumgids kunnen enorm bevorderlijk zijn voor de samenwerking. Bespreek de meningen en perspectieven van iedereen binnen het team, en kom zo samen tot de oplossing die voor jullie het beste werkt. Zo stimuleer je een betere besluitvorming, meer betrokkenheid en een sterkere teamdynamiek.

Verder lezen